ΕΞΟΡΙΣΤΕ ΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΣΟΥ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ;



                   
     

     Ήρθαν ντυμένοι ‘’φίλοι’’ αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
           το  παμπάλαιο χώμα πατώντας .
           Και το χώμα  δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους .
           Έφεραν  το Σοφό , τον Οικιστή  και το Γεωμέτρη
           Βίβλους γραμμάτων  και αριθμών
           Την πάσα Υποταγή  και Δύναμη
           Το παμπάλαιο φως  εξουσιάζοντας
            Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους .
            Έστησαν και θεμέλιωσαν
            τους Νόμους  τους θεσπίζοντας τα καλά και συμφέροντα
            στο παμπάλαιο μέτρο εφαρμόζοντας .
            Και το μέτρο δεν έδεσε ποτέ με τη σκέψη τους
                                         ‘’ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ  ‘’ Ο. Ελύτης        

           Ο Ηρώδης των ψυχών. Μάγοι με   δώρα, τις φρικτές τους φορώντας στολές .
          Ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη μιλούσε για το θηρίο .Ο Γέροντας Παϊσιος  προέβλεπε το αίμα στο ναό της δημοκρατίας.
     Με όρους εποχής , η χρεοκοπία ως έκτρωμα της παγκοσμιοποίησης ξεκίνησε πρώτα από  τις αξίες και τα αισθήματα . Κατάπιε τις λέξεις και τις έννοιες  δημιουργώντας πιστωτικό γεγονός συνειδήσεων.
      Τί είναι η πατρίδα μας ; Μην είναι οι κάμποι ; Μην είν΄τα πράσινα ψηλά βουνά ;  Μην είν΄ ο ήλιος της που όλο λάμπει;
Γιατί μου κρύβετε τον ήλιο;   Ο Διογένης πέθανε ...
      Ο Θουκιδίδης φωνάζει στο Λοιμό: ‘’Αλλ΄η νόσος εισήγαγε προσέτι και άλλας χειροτέρας μορφάς ανομίας εις την πόλιν’’.
      Τί είναι η πατρίδα μας . Μια υποθήκη αίματος και σάρκας .
      Οι ύαινες  κυνηγούν  ηλιόφωτες περιοχές , γλώσσες  που τραγουδούν , πρόσωπα που γελούν. Άχ  χώρα του φόβου. Χρηματιστήριο , κολαστήριο , δηλητήριο.
      Κάποιοι φωνάζουν «ξυπνήστε». Στο μέγαρο παζαρεύουν  φιλέτα , χρυσάφι , αργύρια. Η πλατεία Κολωνακίου μοσκοβολάει αθωότητα . Οι φυλακές μυρίζουν   πτώχευση. Ο Λουδοβίκος  16ος  όταν ανέβαινε στο ικρίωμα είπε: ‘’όλα τούτα διαφαίνονταν εδώ και δέκα χρόνια. Τι  με οδήγησε στον εφησυχασμό;’’
           Όλα τακτοποιούνται ήσυχα . Με τηλεθέαση. Οι λέξεις γλιστρούν στην ακοή  δίχως φωνή και αντεγκλήσεις.  Νυχτερινές  υπογραφές ξεπλένουν το κόκκινο. Πίσω απ΄τα φώτα  άστεγοι κουρνιάζουν  στους δρόμους.
        Ανοιχτή πληγή.  Σώμα και μνήμη της γης μου . Η σάλευση των αναλογιών οδηγεί σε προθανάτιες διαδικασίες . Σε  κοινωνία που αιμορραγεί , με  τα πρόσωπα της θυσίας  να πολλαπλασιάζονται,  προφητεύονται  δεσμά μακράς διάρκειας . Οι διεθνείς  του αθλήματος άλλοτε προβλέπουν το μάταιο της σωτηρίας , άλλες φορές δείχνουν τα κρεματόρια   κι ενίοτε εκφωνούν λόγους επιβράβευσης σαν επικήδειους.
        Ζωές χωρίς ζωή. Κι ένας χειμώνας απ΄το παραμύθι του Άντερσεν για  το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Κατά πάνω μας . Στο Μέγαρο    και  στη  Λυρική σκηνή,  ο πολιτισμός, παρά την κρίση, περιέργως ανθίζει!    Μήπως  να θέσπιζαν  θεωρικό μισθό  για τους πτωχούς,  ως  άξιοι απόγονοι λαμπρών προγόνων; 
       Οι ειδήσεις καλπάζουν μαζί με τις απολύσεις ,την πείνα , τα ποσοστά των ληστειών και τη φοροδιαφυγή , τη μόνη  κατ΄εξαίρεσιν ελεύθερη κι ωραία, τα σχέδια  Εταίρων , αυτά   κι αν καλπάζουν, κουβαλώντας   στη ράχη την Ευρώπη.
      Οι  διανοητές και οι διανοούμενοι επιτελούν το καθήκον τους  ανάλογα με την εκδοτική τους δραστηριότητα, ονομάζοντας ευκαιρία κάθε αντιξοότητα . Η ‘’ρωμαλέα’’ τους φωνή άμπωτε να στρεφόταν στους καπετάνιους.  Τα  παιδιά πήραν το δρόμο της ξενιτειάς . Τα παιδιά αποφοίτησαν από το Μετσόβειο ,το Αριστοτέλειο . Δεν πήγαν στο Γέιλ, στη Βοστώνη.
       Η φωνή της ιστορίας σωπαίνει στα   φυλλασσόμενα  προάστια.  Η χρεοκοπία, με ανεξίτηλο μελάνι  ταξιδεύει στις σάρκες, στις ψυχές, στα όνειρα. Το φως στο ανατολικό Αιγαίο, θα δοθεί απ΄τη γείτονα χώρα..  Οι παραβιάσεις  είναι άλλο  σταυρόλεξο , για δύσκολους λύτες.  Έλληνες όπου Γης στείλτε  μια κάρτα  στο Καστελόριζο,  νάχουνε δρόμο τα καράβια απ΄την πατρίδα .
       Τα Ελληνόπουλα   φωνάζουν ‘’ Κάντε  στην πάντα να περάσει η Ελλάδα’’. Την ίδια  ώρα που δημοπραττείται η Καρυάτιδα.
     Χρόνια και χρόνια, καταγεγραμμένα μελανά στα βιβλία ,  οι ξένοι έκλεψαν , σύλλησαν, βίασαν, μόλυναν, ανενόχλητοι, στηριζόμενοι, επιδρομούντες δανειζόμενοι και μη επιστρέφοντες τα οφειλόμενα.
     Θαρρώ είναι η πρώτη φορά που το υπέροχο πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο δεν έχει λέξεις να περιγράψει.  Γέμισαν οι οθόνες χειραψίες  και χαμόγελα φακού. Συμφωνίες και υπογραφές  . Ο δρόμος αδιέξοδο , στο βάθος τοίχος και υλικά κατεδάφισης. Ιδεολογικά και συστημικά .
           Ελπίδα είναι μόνο η ΕΝΔΟΧΩΡΑ  των ανθρώπων . Ο πληθυντικός αριθμός. Οι μικρές καθημερινές ιστορίες του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα μεγάλα προσωπικά δράματα των αόρατων άλλων. Ο τρίτος κόσμος της Ελλάδας που αυξάνεται. Οι χιλιάδες, που το φωτεινό  2004 ήσαν στο στέγαστρο Καλατράβα.   Η τραγική στατιστική  που κάθε  μέρα γίνεται  ποτάμι άγριο, αφού χρεοκόπησε ο πραγματικός πολιτισμός.
       Η γνώση γέννησε οιμωγή, φωτιές και πένθιμα παιδιά . Οι κάδοι , κυρίως όταν πέφτει το βράδυ, φιλοξενούν επισκέπτες του ξεροκόματου. Στης πόλης το πρωτόγνωρο κενό, τις νεκρές τζαμαρίες στολίζουν οι λέξεις – στοιχειά, ‘’ενοικιάζεται’’, ‘’πωλείται’’.   Μέχρι τον ηλεκτρικό  ο δρόμος σου μετράει κάμποσα  ‘’παρακαλώ βοήθεια’’,  άλλα τόσα ‘’πεινάω’’ .
      Τις γραβάτες φοβάμαι.  Τις γραβάτες και τα κοστούμια που μας παίρνουν τα μέτρα  ζωντανούς .Την προδοσία φοβάμαι ,  που φιλάει τόσο εγκάρδια  .  « Ο Ιησούς  δεν πέθανε τη Μ. Παρασκευή στο σταυρό αλλά την Μ.Τετάρτη στο Όρος των Ελαιών» έκρινε ο Λιαντίνης .
     Πώς θαρθεί η πορεία στο φως;    Γιατί    η  παραδοχή του χαμού  λειτουργεί  αρνητικά  στην ελπίδα.  Στα πένθιμα παιδιά με το βλέμμα στραμμένο προς τα μέσα , ελπίζω. Στο αλώβητο  εκείνο  κομμάτι της ψυχής  και της συνείδησης  που δεν πρόφτασε να μηδίσει και βίωσε τον πρωτόγνωρο μεταπολιτευτικό πολιτικό και κοινωνικό  εκφυλισμό . Γιατί οι θάνατοι δεν ήσαν  μόνο στα χαρτιά , στις λέξεις , στα αισθήματα και στις βρώμικες συναλλαγές. Εν καιρώ δημοκρατίας   οι νεκροί  επωάστηκαν από  τη διαφθορά, τους μεταμοντέρνους γονείς,  το γέλασμα του οράματος, τα τοξικά προϊόντα του χρήματος, τους δείχτες ασημαντότητας .
      Φυσούν στους δρόμους του κόσμου σαρωτικοί άνεμοι.Φυσούν πάνω στις ανυπεράσπιστες ζωές μας. Ας εφημερεύουμε στην ΑΓΡΥΠΝΙΑ.Βαδίζουμε έτσι κι αλλιώς σε πεδίο βολής. Σε εκδοχές φρίκης ασκούμε την αντοχή μας . Σε πτωχευμένες λέξεις διατυπώνουμε τη διαμαρτυρία μας. Σε αισθήματα –δεσμώτες  τρέφουμε την συνύπαρξή μας .
       Κάθε τόπος έχει το σώμα και το πνεύμα του . Εχει το αίμα του .
Ο τόπος     που  είναι η πατρίδα μου, έχει κάτι που δε χρεοκοπεί.
ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ.
    Η  Δύση είπε : κουράγιο Έλληνες. Κάποιοι  χορεύουν πάνω στο αίμα  και τους τρύπιους νόμους.
 Πείτε τους ,  πως εδώ είναι το χώμα του Αισχύλου και των άλλων γιγάντων  που θα επιζήσουν ως το τέλος της ανθρωπότητας .Κι ότι οι Ερινύες, έρχονται απ΄τα βάθη των Ελλήνων να τιμωρήσουν κάθε  άμετρο .
      Ο τόπος της πατρίδας μου έχει και κάτι ακόμα που δε χρεοκοπεί. ΕΧΕΙ  ΤΟ ΦΩΣ .
       Στο όνομα   των παιδιών , του ήλιου , του Αιγαίου ,  της ροδιάς , της πασχαλιάς ,  του αιώνιου,  κατενώπιον της ύβρης .
         ΚΑΤΑΣΑΡΚΑ ΦΟΡΩΝΤΑΣ  ΤΟ  ΦΩΣ.